تاور کرین چیست؟
تاور کرین یا جرثقیل برجی نوعی بالابر و جرثقیل ساختمانی است که از یک پایه عمودی ثابت بر زمین، برج و بازوی افقی برای حمل اجسام و مصالح در ساخت پروژههای بزرگ ساختمانی و صنعتی استفاده میشود.
تقریبا در ساخت اکثر ساختمانهای بزرگ و سدسازیها، جرثقیل برجی را مشاهده کردهاید که در ارتفاعات بلوکها و مصالح ساختمانی را حمل میکنند. به همین دلیل ساخت تاور کرین امن در برابر باد و باران از اهمیت فراوانی برخوردار و ایمنی نقطه تمرکز این نوع جرثقیلها است.
اجزای تاور کرین
از اجزای اصلی جرثقیل برجی میتوان به سه قسمت اشاره کرد که شامل برج (ستون عمودی)، بازوی افقی و قسمت گرداننده است. با این وجود این سه قسمت اصلی تاور شامل بخشهای زیر هستند:
پایه دکل (سکشنها): این قسمت اصلی تاور داخل زمین بصورت کاملا امن با بلوکهای بتنی جاسازی میشود و کل وزن تاور و بارها را تحمل میکند.
قسمت افزایش دهنده ارتفاع یا کاج
کابین جرثقیل یا کابین اپراتور جرثقیل
صفحه گردان: صفحه گرداننده یا واحد چرخاننده قسمتی در بالای دکل و ستون افقی است که کابین جرثقیل روی آن قرار گرفته. همچنین لین صفحه دارای موتور گرداننده تشکیل شده که به محور خود اجازه چرخش ۳۶ درجه میدهد. بدین صورت اپراتور در داخل کابین میتواند بر کل محیط احاطه داشته باشد.
قلاب جرثقیل و طنابها
مهار جلو و مهار عقب
وزنههای تعادلی جهت ایجاد تعادل
شاری اوت
جیب یا بازو (jib)
مشخصات جرثقیل برجی
معمولا در تاور کرینها که بازوی افقی روی دکل عمودی قرار میگیرند تا ۳۶۰ درجه امکان گردش دارند. همچنین مشخصات اکثر این مدل جرثقیلها مشابه هم هستند، با این وجود مشخصاتشان را میتوان تا حدودی تغییر داد و سفارشی سازی کرد.
اکثر جرثقیلهای برجی ۱۸ تا ۲۰ تن وزن را میتوانند تحمل کنند، با این وجود اکثر وزنهها به دور از کابین جرثقیل و نزدیک به نوک بازوی افقی قرار بگیرند، این ظرفیت حمل بار کاهش مییابد.
حداکثر ارتفاع لازم برای جرثقیل: ۷۰ تا ۸۰ متر که با تغییر ارتفاع سازه یا ساختمان، ارتفاع جرثقیل هم افزایش مییابد.
حداکثر ظرفیت: ۱۸ تا ۲۰ تن
با این وجود همانطور که اشاره کردیم این وزن می تواند در شرایط جوی گوناگون، ارتفاع متفاوت و فاصله بار با بخش گرداننده تغییر کند.
اپراتورها و کارفرمایان محل کار باید شرایط آب و هوایی را هر روز چک کنند. تندباد و شرایط آب و هوایی سخت میتواند بدنه جرثقیل را به لرزش دربیاورد یا باعث سقوط بار شود.
انواع تاور کرین
انواع تاور کرین شامل ۳ نوع دستهبندی میشود:
جرثقیل برجی سر چکشی (Hammerhead cranes)
این نوع جرثقیل برجی دارای بازوی افقی روی دکل عمودی است که کابلها در طول بازوی افقی کشیده شدهاند. چرخ دستی جرثقیل یا واگن برقی روی کابل بالابر در طول بازو حرکت کرده و بلوک و بارهای آویزان را حمل مینماید.
این مدل جرثقیل برای پیکربندی و یا باز نمودن جرثقیل بعد از اتمام کار پروژه، نیاز به جرثقیل دوم پیدا می کند تا قطعات را از هم باز نمایند.
تاورهای لنگری (Luffing tower cranes)
جرثقیل برجی لنگری یا لوفینگ به عنوان جرثقیل لوفینگ-جیب نیز شناخته میشوند. طراحی این تاور شبیه به جرثقیل برجی سر چکشی است، با این تفاوت که بازوی آن شبکهدار (مشبک) است و می توان آن را بالا و پایین کرد.
این جرثقیل ها با قابلیت تحرک اضافی بازویی می توانند:
ظرفیتهای بالاتری برای حمل بار نسبت به جرثقیلهای سر چکشی داریدو
هزینه ساخت و نصب آن گرانتر است.
در کارگاهها و محیطهایی که شلوغ هستند و انواع جرثقیلها وجود دارند، انتخاب مناسبی است.
جرثقیلهای برجی خود نصب شونده (Self-erecting tower cranes)
این نوع تاورها کاملا مستقل هستند و برای باز و بست آن در ابتدای پروژه و اتمام پروژه نیاز به جرثقیل دوم ندارند. با وجود اینکه دارای کابین جرثقیل هست ولی بیشتر از طریق ریموت کنترل و خارج از کابین روی تاور، قابل کنترل و هدایت شونده است.
اگر بدنبال تاوری هستید که هزینههای اولیه پروژه پایین بیاید یا سرعت کار برایتان مهم است، تاور خود نصب شونده یا خود مونتاژ می تواند کارا و مقرون به صرفه باشد.
بطور کلی تاورهای خود نصب شونده دارای مشخصات زیر است:
وزن سبکتری نسبت به سایر مدل ها دارند.
قابل حمل هستند
حداکثر ظرفیت بار کمتری دارند.
این تاور برای شرایط زیر مناسباند:
بالابرهای بسیار سنگین مورد نیاز نیست
نصب تاور کرین، برچیدن و حمل و نقل تجهیزات به کرات و دفعات زیادی در کارگاه وجود دارد.
نصب تاور کرین
معمولا در نصب تاور کرین از محیط و محوطه ساختمان استفاده میگردد. پایه دکل یا سکشنها روی فونداسیون ثابتی پیکربندی میشوند.
در جاهایی که از این جرثقیلهای ساختمانی استفاده میشود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
برجسازی و ساختمانهای بلند مرتبه
پلسازی و سدسازی
نیروگاههای برق و معادن
در تمام مراحل نصب تاور کرین، یک مهندس سازه باید مشخصات تاور کرین را با دفترچه مشخصات فنی جرثقیل تطبیق دهد. قرار دادن ایمن پایه تاور در محل مورد نظر از اهمیت بالایی برخوردار است و مهندس ناظر ساختمان بر این مرحله نیز نظارت مینماید.
مراحل ساخت جرثقیل برجی هم بعد از نصب پایه در زمین شروع میشود. ابتدا قطعه افزایش ارتفاع، روی پایه کرین قرار گرفته و سپس بخشها(سکشنها) توسط پیچ، مهره و اشپیلها به هم وصل شده و به این شکل دکل تاور ایجاد میگردد. در نهایت بخش چرخاننده و کابین روی دکل نصب شده و شروع به نصب بخشهای بازوی افقی مینمایند.
بازوی بلندتر تاور (فلش) مسئول باربرداری و جابجایی را دارد و بازوی کوتاه که بلوکهای تعادل انتهای آن قرار دارند، وظیفه حفظ تعادل تاور را برعهده دارد.
کنترل جرثقیل برجی
معمولا هدایت و کنترل جرثقیل توسط اپراتور در داخل کابین جرثقیل انجام میشود. داخل کابین اهرمها، دکمه کنترل و ریموت کنترل جرثقیل قرار دارد که اپراتور با آنها دستورات حمل و نقل و سایر دستورات را ارسال میکند.
البته بوسیله ریموت کنترل رادیویی نیز از خارج از کابین جرثقیل، میتوان به بعضی قسمت های جرثقیل دستوراتی را ارسال نمود.
قیمت تاور کرین
قیمت تاور کرین بر اسا ارتفاع و آپشنهای آن میتواند تغییر کند. جهت مشاوره برای ساخت و خرید تاور کرین یا استعلام قیمت تاور کرین با کارشناسان نیروزا بهزادان صنعت آریا در تماس باشید.
اجاره تاور کرین
برخی شرکت جرثقیل سازی اقدام به اجاره تاور کرین مینمایند. با این وجود اجاره تاور کرین بعضی هزینهها را دارد، شاید تاوری که اجاره کردهاید نیاز به تغییر بعضی قطعات و امکانات داشته باشند.