جرثقیل بازویی

جرثقیل بازویی در سه نوع ستونی و دیواری و ایستاده طراحی و تولید می‌شود.
جرثقیل بازویی

اگر به دنبال افزایش بهره‌وری در محل کار و کاهش خطر صدمات در کارگاه‌تان هستید، جرثقیل بازویی یک راه حل عالی برای جابجایی بار است.

جرثقیل بازویی نوعی جرثقیل سقفی است که از یک دکل و یک تیر کنسول مجهز به بالابر ساخته شده. این جرثقیل معمولاً در سوله‌ها و کارگاه‌های کوچکتر، برای بلند کردن بار و کارهای تکراری بلند استفاده می‌شود.

بطور کلی یک راه عالی برای افزایش بهره وری در محل کار و کاهش خطر صدمات کارگران هنگام جابجایی بارها در یک فضای کاری محدود هستند.

لطفا قبل از خرید‌‌‌‌،جهت مشاوره رایگان و استعلام قیمت جرثقیل بازویی با کارشناسان نیروزا بهزادان صنعت آریا تماس بگیرید.

قبل از سرمایه گذاری و خرید جرثقیل بازویی، ادامه مطلب را بخوانید تا مطمئن شوید که راه حل مناسبی برای محل کار و سوله شما است؟ در ادامه با انواع مختلف جرثقیل های بازویی، مزایا و معایب آنها آشنا خواهیم شد.


جرثقیل بازویی چیست ؟

جرثقیل‌بازویی برای تحمل طیف وسیعی از بارها در مناطق کاری کوچک طراحی و ساخته می‌شود. این جرثقیل‌ها دارای طراحی ساده و جمع و جوری هستند که برای خط تولید و خدمات انبارداری کاملاً مناسب است; زیرا می تواند بهره‌وری کارگران را افزایش داده و ایمنی محل کار را بهبود بخشد.

با این وجود ساخت و نصب جرثقیل‌بازویی دارای پیچیدگی‌های متفاوتی است، همه جرثقیل های بازویی مناسب برای محیط کوچک و متوسط نیستند و جرثقیلی که برای سوله و کارگاهی مناسب است‌، احتمالا برای سالن شما مناسب نباشد.

چرخش تا 360 درجه‌ای آن باعث شده تا این جرثقیل در کارگاه‌های تنگ و کوچکتر بسیار کارآمد باشد.

همچنین آپشن‌هایی وجود دارند که می‌توانند با حداقل فضای سر کار کنند، به این معنی که به راحتی می‌توان از آن‌ها در هماهنگی کامل با سایر سیستم‌های جرثقیلی مانند جرثقیل سقفی یک پل و جرثقیل سقفی دو پل استفاده کرد.

ظرفیت جرثقیل بازویی چه مقدار است؟

ظرفیت بار یک جرثقیل بستگی به نوع جرثقیل انتخابی شما دارد.

سه نوع اصلی جرثقیل بازویی وجود دارد که بر اساس طراحی ساختاری و روش اتصال پشتیبانی دسته بندی می شوند:

۱- دیواری، ۲- ستونی و ۳- ایستاده (مستقل)

البته در بعضی منابع نوع دوم و سوم در یک دسته قرار گرفته‌اند. فرق ستونی و ایستاده در این است که در حالت ستونی‌، بازو روی ستون ساختمان نصب میشود ولی در حالت ایستاده یک تیرچه عمودی مستقل و آزاد وظیفه نگهداری از بازوی جرثقیل را بر عهده دارد.

در حالت دیواری هم‌، بازوی جرثقیل روی دیوار مستحکمی از کارگاه و سالن نصب می‌گردد.

به طور کلی در این جرثقیل‌ها، یک بازوی اصلی وجود دارد که بالابر جرثقیل بر روی آن نصب می‌شود و این بازو بر روی دیوار یا ستونی ایستاده پیکربندی شده.

در حالت ایستاده و ستونی، امکان چرخش تا 360 درجه دارد و اگر روی دیوار نصب شود، این چرخش تا ۱۸۰ درجه است.

با توجه به نوع جرثقیل، آنها به طور کلی ظرفیت اسمی نسبتاً کمی دارند که معمولاً از ۵۰ کیلوگرم تا 5 تن متغیر است.

جرثقیل‌های بازویی ایستاده

می‌توانند بارهای تا 5 تن را بالا ببرند و همیشه نوعی پایه دائمی و مخصوص به خود جرثقیل را دارند و برخلاف حالت ستونی و دیواری وابسته به ساختار و ستون‌های سوله و ساختمان نیستند.

در مقابل نوع دیواری تا حداکثر یک تن را می‌توانند تحمل کنند.

البته به این نکته توجه نمایید که این ارقام حتمی نیستند و به مقاومت ستون و دیوارهای شما بستگی دارد و یک مهندس می‌تواند ظرفیت جرثقیل شما را با توجه به سوله و ستون‌های ساختمان تخمین بزند.

ساختار جرثقیل بازویی ایستاده ستونی
جرثقیل بازویی ایستاده با ستون مستقل

جرثقیل‌های بازویی ستونی

این مدل فقط به یک پایه بتنی 6 اینچی نیاز دارد و تا 5 تن ظرفیت دارد، پس مقاومت ستون در تعیین این ظرفیت نقش اصلی را دارد. بطور کلی در محاسبه جرثقیل‌ بازویی، نقش دیوارها و ستون‌ها حیاتی است.

همچنین جرثقیل‌های بازویی ستونی را می توان با طراحی کامل در کنار سایر سیستم‌های جرثقیل سقفی استفاده کرد.

 جرثقیل بازویی ستونی، jib crane، جرثقیل های بازویی، جرثقیل های دیواری
جرثقیل بازویی ستونی بر روی ستون ساختمان نصب میشود.

جرثقیل‌های بازویی دیواری

اغلب برای اهداف خاص و در زمانی که صرفه‌جویی در فضا ضروری است، استفاده می‌شود.

این مدل نیازی به تکیه‌گاه و ستون مستقل ندارد و هانطور که از نام آن مشخص است، روی دیوار ساختمان و سالن کارگاه نصب می‌شود.

ظرفیت جرثقیل دیواری تا 3 تن است و حد ظرفیت جرثقیل، به دیوار یا ستون پشتیبانی بستگی دارد. پس همانطور که قبلا نیز اشاره کردیم، سازنده جرثقیل بازویی، میزان مقاومت دیوارهای محل کار شما را بررسی خواهد کرد.

جهت اطلاعات بیشتر در مورد مدل جرثقیل دیواری به لینک زیر مراجعه نمایید.

جرثقیل دیواری از خانواده جرثقیل های بازویی است که بر روی دیوار سوله یا کارگاه نصب می‌شود
جرثقیل دیواری

قبل از خرید جرثقیل بازویی چه چیزهایی باید بدانیم؟

معمولا جرثقیل‌های بازویی برای انجام اهداف خاص و جابجایی مواد در فضایی کوچک مورد استفاده قرار می‌گیرد. به همین دلیل، ساختار سوله و ساختمان شما تعیین می‌کند که کدام مدل جرثقیل بر روی دیوار و ستون‌ها نصب شود.

سوال اینجاست که چه ساختاری پیش‌روی سازنده جرثقیل بازویی است؟ اگر دیوار و ستون‌های قابل اتکایی در سوله و کارگاه شما وجود دارد هر دو مدل بازویی دیواری و ستونی مناسب خواهد بود.

پس قبل از خرید جرثقیل بازویی بسیار مهم است که یک مهندسی سازه از محل کار شما بازدید نماید تا محاسبه جرثقیل بازویی کارگاه شما به دقت انجام گیرد.

مدل بازویی ایستاده چون به ساختار سوله و ساختمان نیازی ندارد و اگر ظرفیت آن کمتر از ۵۰۰ کیلوگرم باشد، احتمالاً نیازی به فونداسیون ندارد.

طول بازو و درجه چرخش جرثقیل چه مقدار است؟

انواع جرثقیل بازوییحداکثر ظرفیتحداکثر چرخشطول بازو
دیواری۵ تنتا ۱۸۰ درجه۲۵ تا ۵۰ سانتی‌متر
ستونی۳ تنتا ۳۶۰ درجه۳۰ تا ۵۰ سانتی متر
ایستاده۳ تنتا ۳۶۰ درجهبالای ۵۰ سانتیمتر

ابعاد و وزن بار، از دیگر عوامل اصلی هستند که نوع و مدل جرثقیل شما را تعیین می‌کنند. مدل جرثقیل نیز در کنار فضا و محل کار شما‌‌، طول بازو و درجه چرخش جرثقیل را تعیین می‌کنند.

در جدول زیر طول بازو (Span) و ظرفیت هر مدل از جرثقیل‌ها آورده شده:

جرثقیل بازویی مفصلی

اگر می‌خواهید از حداکثر ظرفیت گوشه و کنارهای سوله و کارگاه خود استفاده کنید، یک راه حل عالی، جرثقیل‌بازویی مفصل‌دار است.

این مدل دارای دو بازوی چرخشی هستند که با یک مفصل به همدیگر متصل شده اند. این امکان را ایجاد می‌کنند که بارها را در گوشه و کنار ستون‌ها بلند کنید یا به داخل فضاهای دیگر منتقل کنید.

بازوی اولیه متصل به ستون می تواند 200 درجه بچرخد (در صورت تنظیم سیستم برق‌رسانی تا 360 درجه هم ممکن است) و بازوی دوم می‌تواند تا 360 درجه کامل بچرخد.

جرثقیل‌بازویی‌مفصل‌دار

سیستم‌های بازوی مفصل‌دار می‌توانند به روش‌های مختلفی بر روی زمین، دیوار، سقف یا پل نصب شوند. این بدان معناست که جرثقیل بازویی می‌تواند در کنار سایر سیستم‌های جرثقیلی، نصب شود و کارهایی که جرثقیل‌های معمولی توانایی انجام آن را ندارند‌، برعهده بگیرند.

در جرثقیل مفصل‌دار طول بازوی دوم معمولا کمتر از طول بازوی اصلی متصل به دیوار یا ستون است.

قیمت جرثقیل بازویی چقدر است؟

پاسخ به این سوال قبل از بازدید محل کار شما، بسیار سخت و غیر ممکن است. حتی نمی‌توان بازه قیمتی اشاره کرد.

برخی منابع بازه‌ قیمتی در حدود 2000 تا 30000 دلار هزینه اشاره می‌کنند که همانطور که مشاهده می‌کنید محدوده قیمتی گسترده‌ای را شامل می‌شود.

با این وجود می‌توان گفت هرچه ظرفیت وزنی بیشتر باشد، هزینه نیز بیشتر خواهد بود.

اگر بارهای شما سنگین وزن‌اند، احتمالا به یک سیستم جرثقیل ستونی مستقلی نیازمندید. این جرثقیل مستلزم فونداسیون‌هایی است که هزینه‌های اضافی مانند نقشه‌برداری و نصب دارد.

چه نوع بالابر و وینچ‌هایی می‌توانند روی جرثقیل بازویی سوار شوند؟

معمولا بالابرهای دستی و برقی زنجیردار در جرثقیل‌های بازویی استفاده می‌شوند.

با این وجود در برخی از جرثقیل‌های بازویی با ظرفیت بالا، بهتر است از بالابرهای سیم بکسل به دلیل قابلیت سرعت و قدرت آنها بهره‌مند شویم.

مزایای جرثقیل بازویی چیست؟

بزرگترین مزیت سیستم بازویی، توانایی آن در سرویس‌دهی کارآمد به یک محیط کوچک و سالن‌های دارای گوشه و کنار است.

هماهنگی و ترکیب شدن با سایر جرثقیل‌های سقفی نیز از دیگر مزیت مدل بازویی است. به این معنی که مدل بازویی میتواند مکمل سایر سیستم‌های جابجایی در حمل بار باشد و سرعت و بهره‌وری را فوق‌العاده بالا ببرد.

مزیت دیگر مربوط به ایمنی کارگران می‌شود. جرثقیل‌های بازویی خطر حوادث محل کار را کاهش میدهند و بار را از مکان‌هایی بر میدارند که ورود نیروی‌کار بدانجا بسیار خطرناک است. بطور مثال: خط تولید خطوط مونتاژ و پرس کالاها یا بارگیری کانتینرها.

برخی از جرثقیل‌های بازویی نیز با گراب جرثقیل، بشکه‌ها یا مواد را از خودروهای باری بر روی پالت خالی می‌کنند.

معایب جرثقیل بازویی چیست؟

یکی از بزرگترین مزیت جرثقیل بازویی به همان اندازه، از معایب این مدل هم محسوب می‌شود. این واقعیتی است که جرثقیل‌های بازویی برای سرویس‌دهی به یک سوله و کارگاه کوچک طراحی شده‌اند و نمی توانند مسافت‌های زیادی را طی کنند.

چون طول بازو محدود است و دهانه کاری جرثقیل با طول بازو تعیین می‌شود و مانند جرثقیل‌های سقفی قدرت حرکت و جابجایی مواد در مسافت‌های طولانی ندارند.

همچنین جرثقیل‌های بازویی در مقایسه با جرثقیل‌های سقفی دو پل و یک پل، ظرفیت بالایی ندارند. در بیشتر موارد، بالاترین ظرفیت جرثقیل بازویی ۵ تن است. برای دستیابی به ظرفیت جرثقیل بازویی ۵ تن نیز، باید از یک جرثقیل بازویی ایستاده با ستون مستقل استفاده کنید.

آیا جایگزین‌های بهتری برای جرثقیل‌های بازویی وجود دارد؟

جرثقیل دروازه‌ای قابل تنظیم می‌تواند مقرون به صرفه‌تر از جرثقیل‌بازویی باشد و انعطاف‌پذیری بیشتری را فراهم نماید; زیرا قابل حمل است و در عین حال شکل و ساختار فشرده‌تری دارد.

اگر به قابلیت‌های بارگیری و بارگذاری بیشتری از یک سیستم جرثقیل نیاز دارید و هنوز هم سوله و کارگاه‌تان فضای محدودی دارد، جرثقیل‌های پل‌دار راه‌حل مناسبی به نظر می‌رسد. با این وجود جرثقیل‌های سقفی پل‌دار راه حلی گران ولی دائمی‌تر است.

جرثقیل‌های ایستگاه کاری نیز ویژگی‌های مثبتی را نسبت به جرثقیل‌های بازویی ارائه می‌دهند. این جرثقیل‌ها دهانه بیشتری دارند و می‌توانند در چندین منطقه کاری سرویس دهند. همچنین جرثقیل ایستگاه کاری طراحی ماژولار دارد و در آینده می‌توان امکانات بیشتری روی آن نصب کرد.



4 نظر درباره “جرثقیل بازویی”

  1. آیا جرثقیل بازویی برای بارگیری و بار گذاشتن داخل کامیون های باری هم مناسب است؟ بطور کلی باید دیوار یا ستون باشه تا بتوانیم جرثقیل های بازویی نصب کنیم؟
    جرثقیل تک پل ظرفیت بار بالایی داره یا بازویی؟

    1. بله. در بیشتر انبارها و محوطه بارگیری از جرثقیل های بازویی برای گذاشتن مواد و اجسام در داخل کامیون های بزرگ و کوچک بارگیری استفاده میشود. برخلاف جرثقیل های پل دار، جرثقیل‌های بازویی انعطاف بیشتری برای بارگذاری از گوشه و کناره‌های انبار دارند.
      در مورد سوال دوم: سیستم های بازویی در انواع مختلف ساخته میشوند، بر اساس شرایط محیطی و طرفیت بارهای شما دیوار یا ستون دیوار انبار برای پیکربندی جرثقیل بازویی انتخاب می شود. در مواقعی هم که دیوار کارگاه و ستون ها از مقاومت بالایی برای نصب بازوی جرثقیل بر روی آنها ندارند، در چنین شرایطی بر اساس پیشنهاد کارشناس مربوطه، ستون مستقلی در محل کارگاه شما قرار داده می شود تا بر روی این ستون مستقل، بازوی جرثقیل نصب شود.
      هر کدام از این شرایط بسته به ظرفیت بارها و شرایط ساختمان شما دارد.
      در پاسخ به سوال سوم: این دو اصلا قابل مقایسه باهم نیستند. یعنی هر کدام در شرایط و با بالابرهای متفاوتی می توانند طرفیت های مختلفی داشته باشند. حتی در میان جرثقیل های تک پل نیز ظرفیت های مختلفی وجود دارد. از طرفیت های ۱ تن و ۲ تن گرفته و تا ۳۰ تن و بالاتر می توانند داشته باشند.

    1. جرثقیل دیواری جزیی از دسته جرثقیل بازویی است که جرثقیل بازویی دیواری هم گفته می‌شود. اگر دیوار کارگاه یا سوله از استحکام کافی برخوردار باشد، جرثقیل بازویی روی دیوار یا ستون کارگاه نصب می‌شود. معمولا ظرفیت جرثقیل‌های بازویی دیواری و ستونی مابین ۳ تا ۵ تن است. با این وجود این مقدار به تعداد بازوها و مقاومت دیوار شما بستگی دارد. جهت اطلاعات بیشتر در مورد جرثقیل بازویی دیواری به لینک زیر مراجعه نمایید:
      جرثقیل دیواری
      اگر مقاومت ستون‌ها و دیوار ساختمان کارگاه و سوله شما مناسب نباشد در این صورت کارشناس سازه پیشنهاد ساخت بازوی ایستاده می دهد. در جرثقیل بازویی ایستاده یک ستون مجزا برای جرثقیل شما ساخته می شود. پایه این ستون بدقت در زیر زمین مقاوم سازی میشود. به همین دلیل به این جرثقیل‌ها، جرثقیل‌های بازویی ستونی می‌گویند.

نظر خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *